A Travellerspoint blog

New mexico

farmington, silver city, ruidoso

De afgelopen 3 weken heb ik doorgebracht in New Mexico. Aan de grens met Mexico, veel immigranten, veel Mexicaans eten.

Farmington
Eerste stad was farmington. Mijn gastgezin daar was lela, een vrouw van in de 70 die nog steeds werkt als makelaar. Ze had diamanten op haar zonnebril die ze altijd droeg, rijdt rond in een zwarte cadillac, deed fanantiek mee aan het wedden op paardenraces. Ze zat echt in een tig commiteeen in en rondom farmington. Haar dochter Leslie woonde sinds kort weer bij lela. Het was echt een heel relaxed gast gezin en ze kookte ontzettend lekker. Leslie heeft gewerkt bij allerlei universiteiten, en dan vooral bij de studies vrede en conflictoplossingen. Ze had heel veel interessante verhalen te vertellen. Zo vertelde ze dat 2 maanden na de tsunami in Indonesië opeens honderden kinderen stierven in de weeshuizen. Er waren geen ziektes en ze waren niet gewond. Wat bleek was dat ze het water wat ze kregen niet dronken omdat het water hun leven had verwoest. Kortom ze waren allemaal uitgedroogd. Door ze uit Macdonald bekers te laten drinken, gingen ze weer drinken omdat ze het water dan niet zagen als ze het dronken.
Als community work hebben we met de hele cast een droge vijver belegt met stenen, zodat als er teveel regen valt, het water ergens heen kan. 6 uur lang hebben we stenen gegooid, gedragen en neergelegd.
Zaterdag hadden we een presentatie over de Navajo-indianen. Hun cultuur is erg interessant want de vrouw heeft de hoogte autoriteit in het huishouden en in de regering. De Navajo’s hebben een eigen regering. Hun gezondheidszorg, huizing en scholen worden betaald door de Amerikaanse regering. Omdat ze lang geleden land hebben geruild tegen die zaken en de afspraken blijven bestaan.
Ze hebben verder ontzettende problemen met overgewicht, omdat ze allemaal het Amerikaanse fastfood zijn gaan eten. En verder hebben velen een alcohol en gokprobleem. We hebben hun traditional eten gegeten wat echt heel erg lekker was. Het was deeg gefrituurd in dierenvet en daarop doe je bonen met vlees en groenten. Was echt heel lekker!
Op mijn hostfamilyday ben ik naar 4 corners geweest. Dat de plaats waar 4 staten samen komen in een punt. Ook hebben ze ons mee uit eten genonem naar een elk club. Een soort rotary club waar ze voor allerlei goede doelen geld inzamelen. Daar heb ik een huize cowboyparty gezien, sta er met een op de foto!! En een band met bandleden met kleding uit de jaren 60 of eerder. En alle oudjes waren helemaal enthousiast en gingen allemaal dansen wat erg grappig was om te zien!
Dus ik was tegelijk in colorado, new mexico , texas en utah!! En alle staten zagen er hetzelfde uit: woestijnvlakte.

Silver city,
Het leukste aan deze stad was dat het er warm was! Ik ben echt goed verbrand hier. Als community impact hebben we paden gemaakt voor rolstoelen. Kortom weer zware handarbeid:P. Mijn gastgezin bestond uit trish. Ze kwam oorspronkelijk uit nieuw-zeeland. Ze was getrouwd met een Nederlandse man die in Houston woont en ze spraken elkaar bijna nooit meer. Ze kookte echt heel lekker, dus dat was elke keer genieten als we thuiskwamen. We hadden 2 shows,die beide echt totaal niet uitverkocht waren, wat jammer was. Opzicht ook niet verassend want de stad was echt dood. Ze hadden een straat met winkels en de meeste winkels waren failliet. 100 jaar geleden was hun echte mainstreet weggespoeld en daar spraken ze nog steeds elke dag over, zo’n stadje was het. En billy the kid was daar geboren, spraken ze ook nog elke dag over….
Op mijn hostfamily dag ben ik gaan hiken en zijn we naar een naturel hotsprings gegaan.

Ruidoso
Ruidoso was echt een inieminie stadje. Er woonden ongeveer 7000 mensen. Ik woonden bij david en margie in een bos. Ze hadden 2 chiuaha’s, tinkerbell en kiwi:D. `Ze hadden hun hele huis volgepropt met kunst van de indianen, wat erg grappig was om te zien. Mijn roommates waren 2 Belgische meisje en een Amerikaans meisje uit New jersey. Het was vrij komisch om te zien dat mijn hostouders en het meisje uit New jersey echt totaal niet met elkaar overweg konden. Mijn hostouders maakte New jersey belachelijk en ze hadden echt constant allemaal discussies met elkaar. Ik denk dat ik in dit gastgezin het meest Amerikaans was van allemaal. Ze zagen er heel Amerikaans uit, David had soort van lang haar en had het in een staartje. En ze kookte heel Amerikaans, kortom niet echt gezond. Mijn vrije dag met hun was ook heel Amerikaans. In de ochtend gingen we met David en een vriend van hem die ook mensen van UWP hosten ontbijten bij denny’s. Mijn ontbijt bestond uit bacon, scramled eggs en twee enorme pecan-banaan pancakes. Heel lekker en heel Amerikaans. Daar aan de tafel van denny’s haalden ze de kogels te voorschijn en kregen we informatie over de verschillende soorten. Wat voor mij echt zo bizar was dat je in een ontbijt restaurant even wat kogels tevoorschijn tovert en er doodleuk over gaat praten. Maar we zijn in het wildwesten waar je nog steeds zichtbaar een wapen mag dragen.
Vervolgens gingen we naar de schietbaan waar we drie uur lang met ongeveer6 a 8 verschillende wapens hebben geschoten. De meeste van ons hadden nog nooit geschoten en eerst waren we allemaal heel slecht maar op het eind hadden we allemaal wat ballonnen geraakt die op 30 meter afstand waren opgesteld. De schietbaan was ook vrij bizar want er was een ander familie uitje die al hun kinderen van tussen 8-12 de hele middag hebben laten schieten, echt bizar om te zien.
Vervolgens gingen we naar huis om te lunchen. Lucht was hotdogs. De rest van de middag deden we niet veel, en toen we naar beneden gingen voor avond eten kregen we hamburgers met friet en als toetje een ijsje!!! Dus die dag had ik nogal een Amerikaans dieet:D.
In ruidoso kregen we als cast vooral heel veel informatie over human trafiking en dan vooral de sexhandel. Omdat de staten waar we naar toe gaan veel te maken hebben met illegale immigranten uit Mexico en mensenhandel.
We kregen een presentatie over mensenhandel. Dit filmpje kregen we onder andere te zien. Ik raad iedereen aan het even te kijken, want het is echt schokkend.
http://www.youtube.com/watch?v=VZTN0TbsRYA
op onze regionaal learning day gingen we naar een apache cultuur. En eigenlijk kwam het er een beetje op neer dat de cultuur heel erg hetzelfde was als de Navajo cultuur. We kregen weer de taco’s van de indianen gefrituurd in dierenvet, dat was echt een hoogtepunt!
In de middag gingen we naar een woestijn genaamd white sands. Het is zo groot en wit dat je white sands uit het heelal kan zien. Verder kan je alleen de Chinese muur herkennen!
Omdat er die dag echt heel veel wind stond hadden ze het bijna gesloten. Door de hoeveelheid wind moest je niet te ver gaan want je voetstappen zouden achter je worden uitgewist. Die maand alleen al moesten ze drie keer een reddingsactie doen omdat mensen verdwaald raken. Je kan heel leuk sleeën in white sands maar omdat er zoveel wind stond deed het echt ongelofelijk veel pijn om boven op een heuvel te staan omdat je echt compleet gezandstraald werd!
We waren er 45 min en daarna zaten we allemaal weer in de bus, met letterlijk zand overal!! Iedereen was ook kapot na 45 min in die woestijn te zijn geweest en we moesten meteen allemaal een liter water drinken.
Ik ben nu in tuscon en ga volgende week maandag alweer naar België, waar ik echt heel veel zin in heb (nooit gedacht dat ik België zo leuk zou gaan vinden:P)

Posted by IvyvRA 13:04

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint